De wet, huisregels van een staat

De wet, huisregels van een staat

Wat is familierecht?

Tammy Jenkins

Familierecht

Er zijn ontzettend veel manieren waarop je met familie in een juridische zaak verwikkeld kan raken. Dit kan een conflict zijn, maar bijvoorbeeld ook een aanvraag voor iets. Familierecht valt onder het personen- en familierecht. Dit is verwerkt in boek 1 van het Burgerlijk Wetboek. Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek kent een gelaagde structuur. Het ziet dan ook veel verschillende onderwerpen. Wanneer je een juridisch voorval binnen de familie hebt is het fijn om wat voorkennis te hebben. Daar is dit artikel op gericht. Waar ziet het familierecht op? Hoe kun je het beste beginnen wanneer je een juridisch voorval in de familie hebt?


Wat is precies de omvang van het familierecht?

Dit is een brede vraag, waar het antwoord helaas niet binnen dit artikel op te geven valt. Wel zijn er wat klassieke voorbeelden waarbij het familierecht een rol speelt. Denk bijvoorbeeld aan gezagsregelingen. Je bent onlangs gescheiden, en weet nog niet precies hoe je het gezag over eventuele kinderen gaat verdelen. Het familierecht geeft hier antwoorden op. Deze zijn te vinden in Boek 1 van het BW. Zoals ik net al schreef: scheiding is ook een onderwerp dat valt onder het familierecht. Ook dit wordt geregeld in Boek 1 van het BW, Titel 9 wel te verstaan. Denk verder bijvoorbeeld aan adoptie. Hoe gaat dit in zijn werk? Wat is je juridische positie hierin? Zijn er wettelijke vereisten? Ook alimentatiekwesties zijn onderdeel van het geheel. Of denk bijvoorbeeld aan erkenning van ouderschap. Dit is tegenwoordig een behoorlijk actueel onderwerp. Wat nu bijvoorbeeld wanneer een kind twee moeders heeft? Hoe erkent de moeder die het kind niet gedragen heeft ook wettelijk gezag wil over het kind? En ouder wil zijn? Of denk bijvoorbeeld aan de gevolgen van het huwelijk. Deze worden ook geregeld in Boek 1. Zoals je ziet is het een breed begrip. 


Maar wat nu te doen met al deze informatie?

Het is fijn om te weten wat precies valt onder familierecht. Maar als zich een van deze kwesties voordoen, is het natuurlijk niet handig om dit zelf op te willen lossen. Het is altijd verstandig om juridisch advies te zoeken. Dit kan om te beginnen gratis bij het Juridisch Loket, of de plaatselijke Rechtswinkel. Die wordt bemand door studenten. Als dit geen uitkomst biedt is het goed om een advocaat in de arm te nemen die is gespecialiseerd in het personen- en familierecht. Gelukkig zijn er hier genoeg van. Het is immers, zoals je misschien al door gekregen hebt, een zeer breed rechtsgebied.

Tip: TRC Advocaten voor Valkenswaard e.o.


Delen  

2018© De wet, huisregels van een staat
Over ons
De wet, huisregels van een staat

Hoi, ik ben Miguel. Nu ben ik al lange tijd bezig met regelgeving en spannende rechtszaken op te volgen. Vroeg of laat komen we allemaal in aanraking met het gerecht. Hopelijk zonder al te veel problemen. Maar dan is het nog vaak moeilijk om bij te houden over wat de wet allemaal zegt in verband met jouw zaak. Of je bent net zoals ik erg geïnteresseerd in wetgeving en nogal opvallende uitspraken die recent gedaan werden. Dan kan je op deze blog wel wat informatie vinden. Wat je motieven ook zijn om hier naartoe te komen, ik wens je een toffe zoektocht en veel leesplezier.

Archief
Recente artikelen